Monday, January 8, 2007

Μελωδίες..


Πόση μαγεία έχει η μουσική. Τώρα θέλω να μιλήσω μόνο γι'αυτό. Για την θεσπέσια αίσθηση που ζεις όταν ακούς μια μελωδία. Και όταν λέω μελωδία δεν εννοώ αυτά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στην τηλεόραση ή ακόμα και στο ραδιόφωνο. Οχι πως δεν τα ακούω ή δεν διασκεδάζω με αυτά. Αλλά η μουσική είναι άλλο.

Πριν λίγο είχα την τύχη να ανοίξω ένα ακόμα χριστουγεννιάτικό δώρο (ελπίζω το τελευταίο). Ηταν ένα cd ή μάλλον ένα soundtrack. Ηταν η μουσική από την ταινία "The Piano". Η σύνθεση ανήκει στον Michael Nyman. Είχα δει την ταινία πριν πολλά χρόνια. Νομίζω ότι είναι του 1993. Αφορά μια γυναίκα που αναγκάζεται να μεταφερθεί σε μια άλλη χώρα, εκείνη και το παιδί της. Από όλες τις αποκευές της το μόνο πράγμα που ο καινούργιος σύζυγος αρνείται να μεταφέρει στο καινούργιο της σπίτι είναι το πιάνο της. Η γυναίκα δεν μπορέι να μιλήσει και όλα της τα αισθήματα τα εκφράζει μέσα από το πιάνο. Εκείνο το πιάνο που καταλήγει στην παραλία. Η γυναίκα προκειμένου να παίζει πιάνο δέχεται τη σεξουαλική παρενόχληση ενός γείτονα.

Το σενάριο είναι αυτό πάνω κάτω. Αυτό όμως που έχει σημασία στην ταινία είναι η μουσική. Αυτή η απίστευτη σύνθεση που πραγματικά σε ταξιδεύει. Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις τη μέρα σου. Για να αποτοξινωθείς από όλα αυτά που σε απασχολούν. Για να σκεφτείς, να χαλαρώσεις και τόσα άλλα. Εχω δει περάσει σε άλλη διάσταση καθώς ακούω το cd όση ώρα γράφω. Τυχαίνω να παίζω πιάνο και μπορώ να εκτιμήσω στο έπαρκο συτό που ακούω. Θεωρώ όμως ότι για τον καθένα μπορεί να γίνει μαγικό. Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες μελωδίες που μπορούν να σας ταξιδέψουν. Βρείτε τις αγαπημένες και απολαύστε τες!

3 comments:

diastimata said...

Εκπληκτική ταινία -κι ας μην παίζω πιάνο!

ο δείμος του πολίτη said...

Η ταινία είναι εκπληπτική. Αξίζει το κόπο να την δεις δεκάδες φορές. Ο έρωτας σε συνδυασμό με τη μουσική και τη μικρή κόρη να παίζει όταν γίνεται η απάτη. Μουσική κι έρωτας, τι πιο τρυφερό.

nat said...

Χαίρομαι που ακούω ότι σας αρέσει η ταινία. Λατρεύω τους ανθρώπους με καλό γούστο.