Sunday, February 4, 2007

Μαμοσχολή


Αν δεν έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορέσετε να καταλάβαιτε το παρκάτω θέμα. Μαμοσχολή είναι η σχολή που πάνε όλες οι ελληνίδες μαμάδες. Δυστυχώς δεν έχω ακριβή στοιχεία για την τοποθεσία της σχολής, ούτε για το πότε την επισκέπτονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει. Ανάλογα με το βαθμό αποφοίτησης της κάθε μαμάς εξελίσσεται και η προσωπικότητα της. Είμαι σίγουρη σας λέω. Εχω και στοιχεία. Αδιαμφισβήτητα που λένε και στην τηλεόραση. Και εξηγούμαι. Ολες οι ελληνίδες μαμάδες έχουν λίγο εώς πολύ τα παρακάτω:

1.Κύριο χαρακτηριστικό μιας άριστης μαθήτριας της μαμοσχολής είναι φυσικά η ατάκα για την ενδυμασία της κόρης. Θα πει το σχόλιο της ΠΑΝΤΑ και φυσικά ΠΑΝΤΑ θα είναι κατά μας. ΘΑ μας ρίξει το ηθικό και θα μας χαλάσει τη διάθεση. Και εκεί που έχεις πάρει μετά από πολύ σκέψη εκείνο το φανταστικό άσπρο μπλουζάκι (για το οποίο έχεις μιλήσει με την κολλήτη σου πάνω από 30 ώρες μέσα στην εβδομάδα) ετοιμάζεσαι να βγεις. Εχεις πάρει το κατάλληλο σουτιέν, σε έχουν πείσει ό,τι δεν είναι πολύ πρόστυχο, ότι κάνει για την περίσταση και ότι οφείλει να κάνει μια καλή κολλητή έρχεται η μαμά να σε αποτελειώσει. Τελειώνεις μακιγιάζ, ντύσιμο, χτυπάει το κουδούνι ο καλός σου και κατευθύνεσαι προς το σαλόνι (κάτι ήξερες που το απέφευγες). Σε βλέπει η μαμά και λέει το ανεκδιήγητο "Καλέ που πάς έτσι, όλα έξω είναι, ρίξε κάτι πάνω σου!!". Αυτό ήταν, η βραδιά καταστράφηκες. Την βρίζεις λίγο. Απαντάει το αθώο: "Πως κάνεις έτσι μια κουβέντα είπα" Σκέφτεσαι: "Ναι, τη χειρότερη" και αποχωρείς.


2.Χαρακτηριστό δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η άποψη της μαμάς για όλες τις φιλίες που έχεις. Και κυρίως για τις θηλυκές. Η είναι πολύ ξεπεταγμένες, ή πολύ κλειστές, ή θέλουν να σου φάνε τον γκόμενο (θα μιλήσω γιαυτό αργότερα). Γενιικώς με όποια και να κάνεις παρεά έχει ένα κουσούρι το οποίο η καλή μαμά, που πάντα ενδιαφέρεται για το καλό σου, φροντίζει να υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία. ΑΚόμα και χωρίς να μιλάει δείχνει "διακριτικά" την άποψη της με εκείνες τις γκριμάτσες που λατρεύει να κάνει.

3.Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα η σχέση της μαμάς με τον εκάστοτε γμόμενο, φίλο, δεσμό ή οτιδήποτε αρσενικό απασχολεί την ερωτική ζωή σου. Εδω βέβαια οι περιπτώσεις μπορεί να είναι δύο. Η η μαμά σε θεωρεί το λιγότερο θεά Αφροδίτη και θεωρεί όλους τους άντρες λίγους για το κοριτσάκι της. Η κάνει κόμμα μαζί με τον καλό σου και σε κάνεις να νιώθεις το λιγότερο άχρηστη αφού με την πρώτη ευκαιρία σε κατηγορεί μπροστά του. ΚΑι στις δύο περιπτώσεις κατά σου θα είναι η εξέλιξη..

4.Από τα δυνατά χαρακτηριστικά της δικής μου μαμάς είναι αυτό που θα περιγράψω αμέσως. Ο μόνιμος έλεγχος. Η χαρά του κινητού τηλεφώνου. Θα πάρει εκατό φορές. Για ότι άσχετο της έρθει στο μυαλό. Αν δεν το σηκώνεις (για διάφορους λόγους) θα επιμείνει μέχρι τέλους. Θα το σηκώσεις από τα νεύρα σου και θα έχει νικήσει. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται και η μανία ξενυχτιού μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι. Οταν μπεις στο σπίτι και την δεις να κοιμάται μην την πιστέψεις, μόλις θα έχει κλείσει την τηλεόραση.

Μπορώ να προσθέσω στη λίστα χιλιάδες χαρακτηριστικά ακόμα. Υποσχόμαι να συνεχίσω στο μέλλον. Αν στη δική σας μαμά δεν αναγνωρίζεται κανένα χαρακτηριστικό να αρχίσετε να ανησυχείτε. Αν πάλι τα βλέπετε όλα πείτε από μενα συγχρητήρια για το άριστο απολυτήριο που πήρε από τη μαμόσχολή.

Ο στίχος "Μαθε κούκλα μου μια τέχνη/Τι τον θες τον καλλιτέχνη;" ταιριάζει κατάλληλα στην περίσταση. Καλο μας κουράγιο...

10 comments:

diastimata said...

Τι τραβάτε κι εσείς τα κορίΤΣΑ!

ΥΓ. Μάθε κούκλα μου μια τέχνη, τι τον θες τον καλλιτέχνη! Κορυφαίο! Ποιος το έγραψε;

nat said...

Αστα να πάνε diastimata. Πολύ ταλαιπωρία. Το κορυφαίο άσμα έχει γράψει ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης στο "Δωμάτιο με Καθρέφτες".

a_lexia said...

Νατ νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μάθεις το μεγάλο μυστικό... Μόλις οι κόρες αρχίσουν να εκλαμβάνουν τα σχόλια των μαμάδων τους ως χιούμορ, τότε η σχολή ανακαλεί τα μαμοδιπλώματα. Οι κόρες ενηλικιώνονται και οι μαμάδες αναζητούν άλλες ενασχολήσεις, όπως για παράδειγμα το blogging.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι και οι κόρες αργούν να απογαλακτιστούν... Μην άγχεσε όμως. Θα γίνει και αυτό. Μέχρι τότε προσπάθησε απλώς να κρατάς την ψυχραιμία σου.

enallos said...

Mother είναι μόνο μια.

Και ας σας έχει "ταλαιπωρήσει", αυτό το κάνει για το καλό σας. Στη θέση της, δε νομίζω να κάνατε διαφορετικά.

Πρώτα απ' όλα, το μουσακά τον πετυχαίνετε όπως εκείνη;

nat said...

@a_lexia

Αυτό ήταν βρήκα τη λύση. Θα μάθω στη μαμά ότι εκτός από το να παίζει spider και να μιλάει στο msn με την άλλη ταλαίπωρη κόρη στην ξενιτιά μπορεί να φτιάξει blog.Και μετά θα την έχετε και εσείς (όλοι στην blogσφαιρα) πάνω από το κεφάλι σας.

@karl marx & spencer

Η μαμά μου δεν φημίζεται για την μαγειρική της. Υποστηρίζει ότι δεν τρώει μελιτζάνες και έτσι παρακάμπτει το μουσακά. Οσο για τη μοναδικότητα της, φαντάζεσαι να είχαμε καμιά δεκαριά; Στο Δαφνή θα κατέληγα

enallos said...

Αίσχος, δεν είναι δυνατόν!

Τουλάχιστον σείς φροντίστε να μάθετε και να μεταφέρετε τη συνταγή στις κόρες σας. Φαίνεστε νοικοκοιρά και συνετή κορασίς.

Μας έπνιξαν τα Apple Balls και το Fridays..

nat said...

Αν και δηλώνω θαυμάστρια των Friday's υπόσχομαι ότι την συνταγή του παστίτσιου που ξέρω (από μουσακά τίποτα) θα την μετάφερω σην επόμενη γενιά.

enallos said...

Από πατάτες τηγανιτές πως πάτε?

Eγώ γουστάρω τα μάλλα το σωστό τηγάνισμα με ελαιόλαδο, όχι φριτέζες και τέτοια.

nat said...

Εντάξει είπαμε μπορεί να μην ξέρω μουσακά αλλά πατάτες τηγανίζω τέλεια. Και λουκάνικα αν ενδιαφέρεσαι

enallos said...

Μα αυτό είναι θαυμάσιο!

Aν είστε και καλή στα σουτζουκάκια, τότε ένα θα σας είπω, τυχερός ο άνδρας που θα σας παντρευτεί.

Εύγε :)