Thursday, February 1, 2007

Little Miss Sunshine


Ενα όχι και τόσο όμορφο κορίτσι 7 ετών θέλει πάση θυσία να διαγωνιστεί σε παιδικά καλλιστεία ομορφίας. Η "αλλοπρόσαλη" οικογένεια παρόλες τις άπειρες δυσκολίες αποφασίζει να πάει στην Καλιφόρνια για το χατίρι της μικρής. Ετσι δημιουργείται μια road movie της παλιάς εποχής.

Μπορεί να μην πάρει το "Little Miss Sunshine" το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, και η 10χρονη Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν το αντίστοιχο του β΄ ΄γυναικείου ρόλου αλλά τι σημασία έχει; Η ταινία χωρίς να έχει το σούπερ πρωτότυπο σενάριο κερδίζει τις εντυπώσεις. Και το κάνει όχι με αυτά που σου δείχνει άλλά με αυτά που υπονοεί. Κατακρίνει ένα γελοίο και παιδοφιλικό θεσμό με χιούμορ και έμφαση στη διαφορετικότητα. Χωρίς υπερβολές και ηθικά διδάγματα.

Η τρελή οικογένεια με τον πορνό-παππού, τον γκεί θείο ("ειδικό στον Προύστ"), τον φιλόδοξο μπαμπά και τον "ορκισμένα σιωπηλο" αδερφό γίνεται ένα ότνα το απαιτούν οι συνθήκες. Υποστηρίζει την ιδιομορφία της μέχρι τέλους. Οχι τόσο για το χατίρι της μικρής αλλά και για την ικανοποίηση του στόχου. Και για την τρέλα της στιγμής.

Κατά τη γνώμη μου έπρεπε αυτή η ταινία να διδάσκεται στα σχολεία. Για να καταλάβουν οι μινιατούρες στάρ και κυρίως οι γονείς του ότι ένα παιδί γίνεται ευτυχισμένο μόνο οταν μπορεί να παραμείνει ο εαυτός του. Η άπειρη λακ, η μάσκαρα, τα λαμέ ρούχα και το λιπγκλοσ ΔΕΝ ταιριάζουν σε παιδιά ούτε τεσσάρων ούτε έξι ούτε δέκα χρονών.

Η μικρή Ολιβ πάει στην Καλιφόρνια και παρουσιάζει το πρόγραμμα που της έχει μάθει ο παππούς της και είναι περήφανη γι'αυτό. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας περιγράψω την τελευταία σκήνη της ταινίας. Αλλά ειλικρινά δεν θυμάμαι να έχω γελάσει πιο πολύ σε κινηματογραφική αίθουσα.

6 comments:

a_lexia said...

Βρε καλώς την με τα ηλιόλουστά της κείμενα!

Πολύ περιγραφική μου είσαι σήμερα και μ' αρέσεις!

enallos said...

"πορνό-παππού, τον γκεί θείο"

Εμείς στο χωριό μου αλλίως τους φωνάζουμε ευτούνους τους Shakes-Pears, όπως λέει και ο Bookworm.

enallos said...

Βέβαια, από την ανάλυση διαπιστώνω πως το έργο έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Thanks.

nat said...

@a_lexia

Και που γράφω εγώ ηλιόλουστα τι καταλαβαίνω;Ορίστε σήμερα βρέχει.
Οσο για το περιγραφική θα προσπαθησω να το υιοθετήσω.

@karl marx& spencer

Με συγγχωρείτε αλλά είχα ξεχάσει την καταγωγή σας. Μπορώ από δω και πέρα να συντονίζομαι με τη διάλεκτο του καθενός. Παρακαλώ στείλτε μου οδηγίες προς συμμόρφωση.

a_lexia said...

Ακου Καρολε, το "κουνιστό αχλάδι" είναι δική μου επινόηση όχι του βιοβλιοσκώληκα... Αντε μη τα κάνω αν-άστα ο κύριος στο an-astasia's blog!! Ax, τα ΄πα και ξεθύμανα. Ορεντουβάρ φορ νάου.

Ta ta!!!

enallos said...

@nat

Πρόκειται για ένα mix από βλαχική, αρβανίτικη και κυπριακή ιδιωματική στρουχτούραλιστική παρτούζα.

@α-lexia

Sorry που δεν το ήξευρα, για τα αχλάδια θα μαλώσουμε τώρα?

Cheerio!!